Nieuwsbrief mei 2022

Recept van de maand

Verdure in agrodolce.
Verdure zijn groenten en agrodolce betekent zoetzuur. (of eigenlijk andersom, want agro is zuur en dolce is zoet). Het is een manier van conserveren maar het is ook heel lekker bij gegrild vlees.
benodigdheden.
1 courgette
1 aubergine
1 paprika
olijfolie
2 tenen knoflook
witte wijnazijn
suiker
tijm
zout en peper

Bereiding.
snijd de courgette, aubergine in schijfjes en de paprika in reepjes. Verdeel de groenten in 4 porties (of meer of minder, afhankelijk van de grootte van je pan). Verdeel de fijngehakte knoflook in evenveel porties.
Verhit 1-2 eetlepels olijfolie en bak een 1 portie van de gesneden groentes goudbruin en gaar. Bestrooi met een theelepel suiker. Goed erdoorheen roeren. Schep 1 portie fijngehakte knoflook er doorheen, even verwarmen en leg dan de groenten op een schaal.
Besprenkel elke portie met 1 eetlepel witte wijnazijn en bestrooi met verse tijm en zout en peper. Dit herhalen met de andere porties. Alles laten afkoelen tot kamertemperatuur.
Maak het gerust 1 dag van te voren, zet het dan in de koelkast en laat het voor serveren op kamertemperatuur komen.

verdure in agrodolce

Nieuws van de maand

Het seizoen is begonnen!
De afgelopen 2 jaar begon het seizoen door Corona pas in juni. Gelukkig was het dit jaar weer als vanouds dat we half april konden starten. Wel een race tegen de klok om alles op tijd klaar te hebben. Want het was ook meteen een grote groep van 25 personen! Een groep uit Memmingen, Duitsland die elk jaar een uitwisseling hebben met Teramo, een stad hier in de buurt. Deze 2 plaatsen zijn met elkaar verbroederd.
Dus wie weet zien we ze volgend jaar weer.

Het weer

Het weer is nog wat onstabiel. Als de zon schijnt dan is het lekker warm. Voldoende warm voor de gasten in de meivakantie. Waardoor de kinderen het geen probleem vonden om lekker in het zwembad te springen.
En dan volgen er weer een paar dagen met regenbuien en koudere wind. Dan merk je dat het toch nog maar pas begin mei is. Vandaag is de zon weer gekomen en komen de korte broek en t shirt weer uit de kast.
Dit alles zorgt wel voor een mooie groene omgeving. Alles groeit en bloeit volop. De natuur is nu op haar allermooist.

Giro d’italia


Komende zondag finisht de Giro d’Italia in Abruzzo. En wel op het hoogste punt in de Majella, Blockhaus. Daarna hebben ze een rustdag en dinsdag starten de wielrenners in Pescara om dan de kustlijn te volgen tot in Le Marche. Ze komen dus ook door Roseto degli Abruzzi. Het kan niet anders dan dat we hier in onze gemeente een kijkje gaan nemen! Ze passeren natuurlijk heel snel en het is zo voorbij. Maar als ze zo dichtbij
langs komen dan wil je dat toch wel gezien hebben. In ieder geval heeft onze gemeente de weg die de renners fietsen helemaal vernieuwd met asfalt. Jammer dat ze niet langs ons huis komen gefietst ;))

Wijn


In het weekend van 28 en 29 mei is het Cantine Aperte. Dan hebben de wijnboeren open dag en kan je ze bezoeken. En natuurlijk wijn proeven. Er zijn diverse rondleidingen en het ontbreekt natuurlijk niet aan hapjes, vergezeld met een heerlijk glaasje Trebbiano, Pecorino, Cerasuolo of
Montepulciano d’Abruzzo.
Ben je niet in Italië dat weekend, er is nog een kleine beschikbaarheid met onze wijnreis in september.

wijnreis 2023
wijnreis 2023

Stad/streek van de maand

Pietracamela.
Een van de oudste stadjes in Abruzzo is Pietracamela. Het ligt in het Nationaal Park Gran Sasso en Monti della Laga. Het stadje is gelegen
op 1005 m boven zeeniveau en is daarmee een van de hoogst gelegen plaatsen van de provincie Teramo. Het is erg oud, sommige huizen stammen uit het jaar 1400. Het ligt op de helling van de berg ‘Corno Piccolo’ en midden in een bosrijke omgeving, vooral beukenbossen. Er wonen ongeveer 300 mensen. De eerste bewoners waren waarschijnlijk schaapherders die in de grotten verblijfplaatsen maakten. (Pietra
betekent steen).
Sinds 2008 behoort Pietracamela tot een van de mooiste stadjes van Italië, I borghi più belli d’Italia.

Bezienswaardigheden:
San Leucio, gebouwd in 1780 en meerdere keren gerestaureerd. In deze kerk zijn 2 gouden kruizen uit 1500 te bewonderen.

Nabij de kerk staat Casa Torre dat in de oudheid als uitkijktoren werd gebruikt.

Kerk van San Giovanni (1432), omgeven door huizen waarvan de portalen dateren van 1471 tot 1616.

Casa Signoretti, een oude woning met opvallende verticale raamstijlen met gedraaide kolommen.

San Rocco, een kleine kerk die is gebouwd in 1530 ter gelegenheid van de pest die de burgers trof.

Porta Fontana, langs het pad, dat naar het gehucht Intermesoli leidt, vind je het openbare washuis, de overblijfselen van de kerk van de Madonna en de overblijfselen van de oude molen bij de Rio Arno (de twee wateruitlaten zijn nog goed bewaard gebleven tussen de ruïnes).
Pietracamela ligt op 60 km afstand van Casa Cologna.

In de buurt vind je Prati di Tivo, bekend is om de ski mogelijkheden

pietracamela

Casa Cologna vakantie appartementen, B&B, camping en glamping in Abruzzo Italia

Translate »
Open chat
WhatsApp ons
CIAO !