nieuwsbrief februari 2021

RECEPT VAN DE MAAND

Spaghetti tricolore cremosi

Tricolore betekent de drie kleuren van de Italiaanse vlag. Groen – wit rood. Cremosi betekent romig.

Ingrediënten voor 4 personen.
400 gr spaghetti
1 bakje kerstomaatjes
250 gr ricotta
80 gr pesto
olie, zout
stukjes pistache nootjes (hand vol)

De kerstomaatjes in vieren delen. De olijfolie in de pan verwarmen. De tomaatstukjes erbij doen. Enkele minuten verwarmen, totdat ze zacht zijn.
De spaghetti koken in ruim water met wat zout. Bewaar een soeplepel kookvocht.
De ricotta fijnprakken en met de pesto mengen.
De spaghetti bij de tomaten voegen, dan het ricotta met pesto mengsel erbij doen, 1 soeplepel kookwater toevoegen en het geheel goed roeren.
Een portie op een bord scheppen en grove pistache korrels erover strooien.
Buon appetito

Spaghetti tricolore cremosi

N I E U W S V A N D E M A A N D

Gezondheidszorg Italië.

Een van de meest gestelde vragen aan ons is, zeker in deze tijd, hoe het is gesteld met de gezondheidszorg in Italië.
We kunnen het alleen omschrijven vanuit ons oogpunt, vanuit Abruzzo. De ziekenhuizen en werkwijze zal in het, rijkere, noorden vast anders zijn dan in het, armere, zuiden.
Wij wonen in midden Italië, dus misschien hebben wij wel het
gemiddelde van die twee ;).

Een bezoekje aan onze huisarts verloopt hier iets anders dan in Nederland. Zij heeft geen assistente en je maakt geen afspraak. Je gaat naar het spreekuur, vraagt aan de mensen in de wachtkamer wie het laatste is en dan weet je wanneer je ongeveer aan de beurt bent. Ooit was dit in Nederland ook zo, tenminste in mijn herinnering in ons dorp. Tijdens jouw tijd bij de huisarts wordt ze dan ook helaas vaak gebeld door patiënten en moet je even wachten. En privacy….? Niente!

ziekenhuizen

Als je naar het ziekenhuis moet dan maak je een afspraak bij ASL, de Italiaanse versie van de GGD. Daar koop je een ticket voor de dienst die je afneemt. Bv bloed prikken of een bezoek aan een specialist. Dit ticket, een eigen bijdrage, betaal je voordat je de arts bezoekt.

We betalen jaarlijks INPS, dat is een premie voor o.a. ziektekosten, pensioen, arbeidsongeschiktheid. De premie is afhankelijk van je inkomen.
INPS = istituto nazionale previdenza sociale = nationaal instituut voor sociale zekerheid.

De ziekenhuizen in onze omgeving zijn zeer eenvoudig.
Weinig tot geen luxe en alles kan wel een lik verf gebruiken.
Maar gelukkig zegt dit niets over de kwaliteit van de artsen.
Als je een uitslag van een onderzoek krijgt in het ziekenhuis dan breng je dat zelf naar je huisarts. En met een doorverwijzing werkt dat ook zo, dan doe je weer dezelfde volgorde. Eerst huisarts, ASL, ziekenhuis of therapeut. Het voelt vaak heel omslachtig en ouderwets.

Het kan wel voorkomen dat je erg lang op een onderzoek moet wachten. Je kunt dan altijd het besluit nemen om een privé kliniek te bezoeken. Dat moet je dan wel zelf voor betalen. Of je sluit een extra verzekering af, je betaalt dan maandelijks premie en dan kan je gratis of in ieder geval
goedkoper naar een privé kliniek.
En dat daar veel geld in omgaat zie je dan wel aan de gebouwen. Heel modern en heel luxe. Maar of de zorg beter is……?

prive kliniek

S T A D / S T R E E K V A N D E M A A N D

Notaresco

Notaresco is een dorp met een historisch centrum in de buurt van Casa Cologna. Ideaal voor een bezoekje.
Het heeft op vrijdag een leuke markt. Met diverse kraampjes, ook verse groenten en fruit en een viskraam.

Een stuk buiten het centrum bevindt zich een abdij, Abbazia di San Clemente al Vomano, deze heeft een zeer rijk gedecoreerd portaal en een mooi Ciborie (= een baldakijn van een hoogaltaar, dat wordt
beschouwd als een van de oudste en meest monumentale in Abruzzo.

Abbazia di San Clemente al Vomano

Notaresco heeft een archeologische museum “G. Romualdi”. Het bevat de archeologische vondsten gevonden op het grondgebied van Notaresco die teruggaan tot de prehistorie.

Het centrum

In het centrum heb je uiteraard diverse barretjes en restaurants. Een leuke bar om te bezoeken is Birreria degli artisti. Ze schenken er diverse ambachtelijk gebrouwen bieren. Je kunt er ook een hapje eten.
L’Agripub Opperbacco is een kleine bierbrouwerij. Er is een café en een restaurantje bij. De specialiteit is arrosticini (gebraden schapenvlees aan een stokje).
Elk jaar organiseert deze bierbrouwer 2 leuke buitenfeesten met eten, drinken en live muziek. Op 1 mei, dag van de arbeid en op 15 augustus, Ferragosto.

Vele gasten van Casa Cologna hebben restaurant Osteria Dei Sani ontdekt. Heerlijk dineren of lunchen, binnen of buiten.

Irisch festival

Notaresco organiseert jaarlijks het Irish festival. Met diverse buiten-optredens van muziekgroepen en natuurlijk met de typische Ierse dansen. Een zeer druk bezocht festival, begin september, waar natuurlijk het Ierse eten niet ontbreekt. Er is ook altijd een Celtic middeleeuwse markt bij en demonstraties van historische ambachten. Er wordt buiten de gewone bieren en wijnen ook Iers bier geschonken. Echt een
belevenis om mee te maken.
Hopelijk kunnen we het dit jaar weer beleven!

Irisch festival in Notaresco


Casa Cologna vakantie appartementen, B&B, camping en glamping in Abruzzo Italia

Translate »
Open chat
WhatsApp ons
CIAO !