Dagtrip Ortona – Lanciano – Vasto – Costa dei trabocchi

De dagtrip Ortona – Lanciano – Vasto – Costa dei trabocchi leid je langs de kust naar een paar mooie stadjes. En Costa dei Trabocchi die mag je niet gemist hebben als je in Abruzzo bent.

trabocco
Trabocco

Ortona

Ortona is een stad aan de kust en het ligt ongeveer 70 km afstand van Casa Cologna.
In Ortona is het kasteel het meest in het oog springend want het is niet te missen, zo groot en gelegen aan de zee.

Het Castello Aragonese is gebouwd in de 15e eeuw. Oorspronkelijk had het kasteel 5 torens en een slotgracht. Rond 2001 is het zwaar beschadigde kasteel gerestaureerd en werd het opengesteld voor het publiek. Je kunt naar binnen en rondlopen op de binnenplaats waar je tevens een mooi uitzicht op zee hebt en zie je goed de verdedigende functie die het kasteel ooit had.

Basilica Cattedrale di San Tommaso is een kerk die een bezoekje waard is. De kerk is gewijd aan apostel Thomas want zijn relikwieën worden in een crypte in de kerk bewaard.

Ortona is ook het eindpunt van de pelgrimstocht Camino di San Tommaso. Deze start in Rome en loopt dwars door Italië om in Ortona te eindigen. Dichtbij Ortona vind je het plaatsje Caldari di Ortona. Hier bieden ze de dorstige wandelaars een glaasje wijn aan, deze stroomt uit een wijnfontein. Ook niet-wandelaars mogen hier gratis een glas wijn drinken. Leuk om een bezoekje te brengen.

Lanciano

Lanciano is een vesting stad, de muren en de 2 torens, Montanare, zijn nog steeds zichtbaar. Er zijn veel kerken, fonteinen en ook mooie oude gebouwen. Op Piazza Plebiscito vind je de kathedraal van Santa Maria del Ponte, bebouwd op de bogen van een brug. De kerk San Francisco herbergt een bijzonder eucharistisch wonder, namelijk dat tijdens een zegening van de hostie en wijn veranderde dit in vlees en bloed. Dit wordt bewaard in de kerk.

Op deze website van de gemeente lanciano vind je een plattegrond van de stad.

Vasto


Vasto is een stad in de provincie Chieti. Het stadscentrum ligt hoog boven de Adriatische kust. Aan zee ligt Marina di Vasto, dat ook tot de gemeente behoort, met een haven en brede zandstranden.
In Palazzo D’Avalos , een gebouw uit de 14e eeuw, zijn enkele musea gevestigd, waaronder het Museo Archeologico. Andere bezienswaardigheden zijn : Cattedrale di San Giuseppe waarvan het portaal uit de 14e eeuw nog origineel is. Castello Caldoresesco en Chiesa Santa Maria Maggiore.

Punta Penne


Ten noorden van de stad ligt de Punta Penne, dit is het ruigste stuk van de Abruzzese kust. De rotskust is tot beschermd natuurgebied
verklaard. Nabij de kaap staat de kleine, in 1887 gebouwde kerk Madonna di Punta Penne. Een stukje noordelijker ligt Punta Arderci een rotsachtige punt met een trabocco aan de kustlijn. Punta Aderci is een mooi en bijzonder stukje strand en natuur. Je vindt er natuurlijk vele mooie bloemen en planten en als je geluk hebt kun je hier dolfijnen spotten, ijsvogeltjes, reigers en zelfs flamingo’s zien.

Costa dei Trabocchi.

Costa dei Trabocchi, de kustlijn met deze authentieke visplatforms is ongeveer 70 km lang. Het loopt van Ortona tot San Salvo. Deze kustlijn varieert van steil tot glooiend, van witte stranden tot rotsachtige uitlopers. Maar het meest opvallend zijn deze trabocchi. Ooit gebouwd door de kustbevolking, vooral boeren en herders, die ze gebruikten om te vissen in tijden van schaarste op het land. Het zijn platforms die uitsteken in de zee, ondersteund door dunne palen die verankerd zijn in rotsen onder water. Ze zien er fragiel uit maar de constructie is sterk en dat is nodig om de stormen op het water zo goed mogelijk te weerstaan.
Veel van deze platforms zijn omgebouwd tot restaurant waar je uiteraard vis, schelp- en schaaldieren kunt eten. Een hele belevenis
omdat je voor je gevoel midden op zee zit!

AFSTANDEN.

Casa Cologna -> Ortona 72 km – 57 min

Ortona -> Lanciano 22,5 km -26 min

Lanciano -> Vasto 44,5 km – 41 min

Vasto -> Casa Cologna 112 km – 1 uur 22 min

Terug naar dagtrips

Casa Cologna vakantie appartementen, B&B, camping en glamping in Abruzzo Italia

Translate »
Open chat
WhatsApp ons
CIAO !