Dagtrip Anversa – Scanno

Anversa-Castrovalva-Lago San Domenico-Lago di Scanno-Scanno

Anversa degli Abruzzi

Het oude middeleeuwse dorp Anversa degli Abruzzi wordt afgebakend door een groep huizen gebouwd op kliffen en wordt gedomineerd door de ruïnes van het Normandische fort. Vanaf de kloven kun je de typische gebouwen zien genaamd “case dei lombardi”, gebouwd door noordelijke arbeiders die in de regio opereerden tussen de tweede helft van de 15e eeuw en het einde van de 17e eeuw. Anversa is gelegen op 604 meter boven zeeniveau en maakt deel uit van de club „I Borghi più belli d’Italia“ en van het literaire park „Gabriele D’Annunzio“. Dit oude dorp stond bekend om de productie van terracotta, klei en krijt.

Veel belangrijke monumenten zijn bewaard gebleven, zoals de kerk van Madonna delle Grazie uit de 16e eeuw, de kerk van San Marcello en zijn gotische poort en de ruïnes van de toren. De steegjes en onderdoorgangen met gewelfde bogen door de huizen zijn ook erg karakteristiek.

Je kunt een mooie wandeling maken van Anversa naar Castrovalva. Zie ook deze link van de gemeente voor het beginpunt van de wandeling in Anversa. http://www.comune.anversadegliabruzzi.aq.it/c066004/zf/index.php/servizi-aggiuntivi/index/index/idtesto/19

wandelroute anversa- castrovalva
wandelroute tussen Anversa – Castrovalva

Met de auto ga je verder door de Sagittario-kloof, een diepe mooie kloof die gedurende duizenden jaren is gecreëerd door de rivier de Sagittario.

Gole di Sagittario
Gole di Sagittario

Castrovalva

Het kleine dorpje Castrovalva ligt tegenover Anversa, op de rechterhelling van de kloof. Het is een kleine nederzetting op een heuvelkam en is echt een bezoek waard! Hier maakte de Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher in 1929 een litho van de zogenaamde “cirkel Escher”. In de laatste bocht voor het binnenrijden van de stad, is het mogelijk is om het dorp vanuit hetzelfde geportretteerde perspectief te bekijken. Er staat ook een bord met de afdruk van de litho.

Lago San Domenico

Het is gemaakt om te voldoen aan de belangrijke behoeften van de elektriciteitsvoorziening, maar het meer van San Domenico een plek die een werkelijk unieke charme heeft behouden.

Bij het meer vind je de  hermitage van San Domenico. Dit is een prachtige kleine kerk van middeleeuwse oorsprong die weerspiegeld wordt in het water. Het gebouw staat in een natuurlijke grot die is uitgegraven in de kalkstenen rots. De hermitage dateert uit de 15e eeuw en is nu een pelgrimsoord.

Om de hermitage te bereiken, was het eens nodig om een oude brug over te steken die vandaag half ondergedompeld is in het water van het meer. Als het water laag staan dan kun je het nog goed zien. Ter gelegenheid van de aanleg van de dam werd een nieuwe stenen brug gebouwd in een nep middeleeuwse stijl. In dezelfde periode werd de gevel van de kerk herbouwd. Binnenin de Hermitage bevinden zich veel elementen in barokke en neogotische stijl en er zijn ook verschillende waardevolle kunstwerken.

Lago di Scanno

Een stukje verder ligt Lago di Scanno. Hier vind je diverse watersporten en eet- en drinkgelegenheden. Neem eens een kijkje in het kleine kerkje van de Madonna del Lago. Aan het Lago di Scanno kan je ook de wandeling beginnen ‘Il Sentiero del cuore’ die je de berg op leidt zodat je het meer vanuit een bepaalde hoek bekijkt, waardoor het meer de vorm heeft van een hart.

sentiero del cuore Abruzzo

Scanno

Scanno hoort bij i borghi più belli d’Italia, de mooiste plaatsjes van Italië. Het is een van de meest gefotografeerde stadjes van Abruzzo. Met speciale feestdagen kom je nog vrouwen in klederdracht tegen. Omdat men in Scanno de vrouwen in klederdracht eert staat er bij de kerktoren staat een stambeeld van een vrouw in klederdracht. Het stadje leent zich uitstekend om rond te wandelen, er zijn voldoende kleine straatjes om in rond te dolen en maar zien waar je uitkomt.

route voorbeeld vanaf Anversa tot aan Scanno
van Anversa degli Abruzzi naar Scanno

Afstanden:

Casa Cologna ->Anversa degli Abruzzi 113 km

Anversa -> Castrovalva 6 km

Wandeling van Anversa naar Castrovalva v.v. 2,5 uur

Anversa -> Lago San Domenico 8,6 km

Lago San Domenico -> Lago di Scanno 4,4 km

Wandeling Sentiere del cuore bij lago di Scanno 3,7 km, 2 uur

Lago di Scanno ->Scanno 4 km

Scanno -> Casa Cologna 128 km

nb. Grotendeels komt de tekst van de Abruzzo toerisme site. Foto’s zijn van Casa Cologna.

Terug naar dagtrips

Casa Cologna vakantie appartementen, B&B, camping en glamping in Abruzzo Italia

Translate »
Open chat
WhatsApp ons
CIAO !