nieuwsbrief september 2021

Recept van de maand


Cacio e pepe
Een aantal van onze gasten hebben deze zomer kennis gemaakt met een nieuw gerecht op onze ‘kaart’. Pasta cacio e pepe.


Een gerecht wat oorspronkelijk uit Lazio komt (de regio waar Rome in gevestigd is). Cacio staat voor kaas, pecorino romana wel te verstaan. En pepe betekent peper.
De pasta die ervoor gebruikt wordt is Tonnarelli. Een dikke vierkante spaghetti. Meer ingrediënten zijn er niet voor nodig.


Voor 4 personen:
400 gr Tonnarelli of gewone spaghetti
200 gr Pecorino Romana kaas, fijn geraspt
2 eetlepels zwarte peperkorrels


Bereiding:
Zet een pan met ruim water op het vuur, doe er zout in en als het water kookt doe je de spaghetti er in. Italianen eten hun pasta ‘al dente’, beetgaar.
Verwarm een grote koekenpan en doe er de gemalen peperkorrels in. Als je de korrels net ervoor plet of maalt is er meer aroma en smaak dan reeds gemalen peper.
Het vuur niet te hoog zetten, de peper hoeft niet gebakken
te worden maar verwarmd.
Als de pasta kookt haal je er een soeplepel kookvocht uit, het zetmeel uit de pasta maakt het gerecht zo meteen romig.
Doe de geraspte kaas in een schaal en voeg net zoveel kookvocht toe tot het een romig papje wordt.
Als de pasta gaar is, voeg je ook een lepel vocht toe aan de peperkorrels. Dan voeg je de pasta toe (nu zonder kookvocht) en dan het kaaspapje. Is het te dik voeg dan nog een lepel kookvocht toe.
Naar behoefte nog een keer met de pepermolen erover malen en direct opdienen.
Italianen zeggen: de gasten moeten op de pasta wachten, niet de pasta op de gasten. Zeker in dit geval, want als het gerecht afkoelt stolt de kaas en krijg je klonten.
Buon Appetito

Nieuws van de maandZomer 2021
De drukke warme zomer zit er op. We genieten nu, samen met onze gasten van het aangename nazomerweer. Heerlijke temperaturen, koelere nachten en heel af en toe een regenbui.
Wat was het weer warm deze zomer in Abruzzo. In een half jaar tijd vielen er slechts 2 regenbuien van betekenis. Het was dus erg droog.
We hebben weer veel gasten mogen ontvangen. De meeste, zoals altijd, uit Nederland maar ook mensen uit België en Duitsland. En ook veel Italianen, die op vakantie gaan in eigen land.
Het seizoen is, net als vorig jaar, laat begonnen. Begin juni mochten we de eerste gasten ontvangen en vooralsnog komen de laatste gasten midden oktober.


We hebben 3 nieuwe dieren, namelijk 3 kippen. Het kippenhok is klaar en de kippen hebben hun intrek genomen. Ze voelen zich thuis want de dag na aankomst legden ze al eieren.
Voor de lol hebben we ze namen gegeven: Kentucky, Nugget en Wing. 🙂


Laatste week september hebben we de schilders week, er is nog 1 plaatsje vrij! En aansluitend de wijnreis, die helemaal vol zit. Er was nog meer animo en we hebben beloofd om nog een wijnreis te houden in
het voorjaar. We zullen het via Facebook en deze nieuwsbrief laten weten!!


We kijken weer terug op een mooi zomerseizoen en gaan verder met
genieten van de nazomer en het najaar.

Stad/streek van de maand


Prati di Tivo, cascata del rio Arno
Prati di Tivo, letterlijk vertaald, de weiden van Tivo, is een gebied dat hemelsbreed niet ver van Casa Cologna ligt maar je moet met de auto omhoog slingeren voordat je er bent. Je passeert het mooie oude, heel hoog gelegen stadje Pietracamela.
Daarna kom je uit bij Prati di Tivo.


In de nieuwsbrief van oktober 2018 heb ik een wandeling beschreven die een stuk verderop begint. Deze keer beschrijf ik een wandeling die
begint bij het hart van Prati di Tivo. Op het plein met terrasjes, barretjes, restaurants en hotels. Het is in de winter een ski gebied en de stoeltjesliften gaan vanaf hier naar boven. Je parkeert op het plein en loopt dan nog een stukje verder, het pad slingert langzaam omhoog, eerst door de bossen daarna over een vlakte met prachtige uitzichten. De wandeling is ongeveer anderhalf uur (enkel) en het hoogteverschil 150 meter. Niet een hele zware wandeling dus. Je kunt de waterval van onderuit bekijken maar als je een stukje doorloopt heb je een uitkijkpunt waar je de waterval van bovenaf ziet. De waterval heeft een verval van 30 meter.
Vanaf hier kun je de route vervolgen om door Val Maone te lopen. We hebben er diverse camosci (gemzen) gezien. Mocht je een geoefende
wandelaar zijn dan kun je zelfs doorlopen tot voorbij de toppen en kom je uit op Campo Imperatore. Maar dat is wel enkele uren lopen.
Een prachtig gebied dat zeer geschikt is voor een mooie wandeling.


Casa Cologna vakantie appartementen, B&B, camping en glamping in Abruzzo Italia

Translate »
Open chat
WhatsApp ons
CIAO !