Nieuwsbrief maand januari 2023

Recept van de maand

Pasta al pesto rosso

Een heerlijke saus voor een pasta is pesto rosso. Eenvoudig te maken met eenvoudige ingrediënten, maar heel erg smaakvol.

Ingrediënten voor 4 personen:

400 gram pasta (zoals spaghetti of linguine)
150 gram zongedroogde tomaten
1 knoflookteentje
30 blaadjes basilicum
40 gram gedroogde walnoten
60 gram geraspte Parmezaanse kaas
100 ml olijfolie

Bereiding:

Alles mag in één keer in de blender. Goed laten mixen tot het een smeuïg geheel is.
Neem een pan met ruim water, doe er zout in en als het water kookt dan gaat de pasta er in. Koken totdat de pasta beetgaar is. Giet de pasta af maar bewaar wat van het kookvocht. Voeg wat kookvocht van de pasta toe aan de pesto totdat hij wat dunner is. Voeg dan de pesto toe aan de pasta en blijf roeren totdat de pesto geheel verspreid door de pasta is.
Direct serveren.

In Italië zegt men: de eters moeten op de pasta wachten en niet de pasta op de eters.
Je kunt er wat fijngesneden peterselie overheen strooien en er eventueel wat Parmezaanse kaas bij serveren.

Buon Appetito

pesto rosso

Nieuws van de maand

TUIN

Wij hebben een grote tuin. En een grote tuin behoeft veel onderhoud. In de zomer wanneer het droog is en we niet mogen sproeien vanwege watertekort, overleven de planten die al enkele jaren geworteld zijn het droge warme weer wel.
Nieuwe aanplant wordt lastiger. Elk jaar planten we nieuwe fruitbomen, gemiddeld 5 per jaar. Gewoon omdat het leuk is om fruitbomen te hebben en ook natuurlijk voor het fruit zelf. Het duurt wel enkele jaren voordat de oogst groot is maar de eerste perziken, de appeltjes, peren, pruimen en vijgen waren zeer welkom. Hopelijk gaan ook de abrikozen, de kersen en de nectarines volgend jaar wat vruchten geven.

Tot onze verbazing doen zelfs de bloembollen het goed. Onze grond is namelijk vette kleigrond, die zo hard als een kei kan worden als het droog is. Elke bloembol/knol die hier doorheen kan groeien is een topper! Maar elk voorjaar genieten wij van tulpen, irissen, en fresia’s.

Afgelopen zomer was de oogst in onze groentetuin bedroevend slecht. Tomaten die niet wilden groeien en zelfs de courgettes gaven weinig te oogsten. De aubergine deed het wonderbaarlijk wel goed. Ook de kruiden zoals peterselie, salie, rozemarijn, bieslook, oregano, munt en basilicum groeiden bijna niet. Maar toen het oktober werd, minder warm en wat meer regende gingen deze kruiden overdadig aan het groeien. Nu kan ik nog steeds elke dag verse peterselie, oregano en rozemarijn oogsten.
Tegelijkertijd met de komst van natter weer ging natuurlijk ook het onkruid groeien. Schoffelen kan niet in deze kleigrond maar als het geregend heeft en de grond is nog vochtig dan kan alles goed eruit getrokken worden. Dus elke dag een half uur samen de tuin in en wieden maar.
De rest van onze 2 ha kan gelukkig met de tractor of de bosmaaier gemaaid worden.

tuin casa cologna


Stad/Streek van de maand

Colonnella

Colonnella is een klein stadje. Gelegen op de grens van Abruzzo en Le Marche. Hier is waar ons avontuur in Abruzzo begon.
We kochten er ruim 11 jaar geleden een (vakantie)appartement in een
appartementencomplex net buiten het centrum.
Colonnella heeft een pittoresk Centro Storico, dat betekent een historisch centrum. In de bocht, bij bar Dello Sport, begint de schitterende trap naar boven.
De oude gebouwen zijn heel mooi gerestaureerd. Bovenaan de trap kom je op het kerkplein uit. In de zomer worden hier de pizza-, de bier- en de wijnfeesten gegeven. Het plein is dan sfeervol verlicht en staat vol met tafels en banken. Je kunt nog verder omhoog lopen door de smalle straatjes tot je een fantastisch uitzicht hebt over de omgeving.
Helemaal boven vind je een leuk restaurantje Osteria vicolo cieco en iets buiten het centrum vind je Ristorante Zenobi, een toprestaurant waar ze typische gerechten uit de streek serveren met wijnen uit de regio. Ze hebben al vele prijzen gewonnen met slow cooking gerechten.

Bij Bar Dello Sport hebben we regelmatig een cappuccino, een biertje of een wijntje gedronken. Als je hier op het terras gaat zitten zie je iedereen het dorp in komen en uit gaan.
Altijd staan er dan ook mensen (meestal mannen) buiten bij het café aan het begin van de trap, te kijken en te praten of te discussiëren over politiek of over eten….. Heerlijke plek om een drankje te doen.

colonnella

Casa Cologna vakantie appartementen, B&B, camping en glamping in Abruzzo Italia

Translate »
Open chat
WhatsApp ons
CIAO !