Recept van de maand
Pesto
Ingrediënten:
1 klein teentje knoflook
snufjes grof zeezout
25 gr. Basilicumblaadjes
15 gr. Pecorino kaas
30 gr. Parmezaanse kaas
10 gr. Pijnboompitten
40 ml olijfolie
Citroensap naar keuze
Voorbereiding:
Start met het zeer fijn raspen van de pecorino en de Parmezaanse kaas.
Verhit de pijnboompitten in een droge koekenpan totdat ze gaan geuren. Laat ze daarna rusten en afkoelen op een stuk keukenpapier.
Veeg de basilicum schoon met een stuk keukenrol. Spoel niet
af, dit gaat ten koste van de houdbaarheid en de structuur.
Pesto maken:
Leg de knoflook in de vijzel en voeg hier nog wat korrels grof zeezout aan toe. Stamp de knoflook fijn en draai rond totdat je fijne knoflookpasta hebt.
Doe de verse basilicum in de vijzel en voeg hierbij nog wat korrels grof zeezout.
Voeg de pijnboompitten toe en druk deze fijn totdat er een smeuïge puree ontstaat.
Vervolgens voeg je beetje bij beetje de geraspte pecorino en parmezaan toe. Blijf in de tussentijd rond draaien in de vijzel totdat er een mooie egale puree ontstaat.
In de laatste stap voeg je mondjesmaat de olijfolie toe, terwijl je blijft ronddraaien. Blijf olijfolie toevoegen totdat je de gewenste dikte hebt.
Tot slot voeg je nog wat citroensap toe en blijf de pestosaus proeven totdat je de gewenste frisheid hebt.
Je kunt de pesto enige tijd in de koelkast bewaren door er telkens een beetje olie op te gieten, deze sluit het geheel af en dan blijft het langer goed.
Je kunt ervoor kiezen om de pesto in een keukenmachine te maken maar het metaal zal de pesto een andere smaak geven !
Buon Appetito

Nieuws van de maand
Vuurvliegjes.
Elk jaar in mei zien we het bijzondere fenomeen vuurvliegjes.
Ze zwermen rond in de wijngaarden en velden. Je ziet knipperende lichtjes heen en weer schieten.
Het is helaas niet vast te leggen op foto of video, daarvoor geven ze te
weinig licht. Eind juni is het weer gedaan met de lichtjes.
Toen we informatie op gingen zoeken bleek tot onze verbazing dat het geen vliegen zijn maar torren.
De mannetjes kunnen vliegen en een chemisch proces zorgt ervoor dat hun achterlichaam gaat gloeien. De vrouwtjes hebben geen vleugels
en worden glimwormen genoemd. Ook zij geven dus licht af. En op deze manier kunnen de vrouwtjes en mannetjes elkaar vinden, bijzonder handig in de paartijd. Ze schijnen zelfs codes te kunnen geven met de lichtjes.
Het is en blijft een bijzonder fenomeen dat ons elk jaar weer verrast en blij maakt.

Stad/streek van de maand
Roseto degli Abruzzi.
Roseto degli Abruzzi is onze woonplaats. Cologna Paese is een gehucht/kerkdorp dat bij de gemeente Roseto hoort. Toen ik me in liet schrijven bij de gemeente werd me verteld dat ik nu een ‘Rosetana’ ben.
Letterlijk vertaald betekent Roseto degli Abruzzi de rozentuin van de Abruzzen.
Roseto is een plaats in de Italiaanse regio Abruzzo in de provincie Teramo. De gemeente ligt ingeklemd tussen de rivieren Tordino en Vomano aan de Adriatische Zee. De huidige naam draagt de stad pas sinds 1927, daarvoor heette ze Rosburgo, de bijnaam luidt Lido delle Rose.
Als badplaats is Roseto degli Abruzzi van groot belang voor Abruzzo. De plaats heeft brede zandstranden, een mooie strandboulevard en veel
winkels, hotels en campings. Elk jaar krijgt Roseto de blauwe vlag en de groene vlag voor de stranden. Blauw is voor de schone zee en de stranden en de groene is voor de voorzieningen en veiligheid voor
kinderen. De zee loopt heel geleidelijk af en dus voor kinderen fijn om te spelen in het water en het water is ook snel warm omdat het zo ondiep is.
Tot de gemeente behoren een aantal kleine kernen zoals Cologna Paese, Cologna Spiaggia en Montepagano. Deze laatste ligt hoog op een heuvel.
Het oude centrum van dit dorp is goed bewaard gebleven. Het is zo’n typisch dorpje met een centro storico, met smalle steegjes, oude gebouwen, kerk en poorten.
