Dagtrip sulmona – Pacentro – abbazia di san liberatore

Deze dagtrip leid je van Sulmona naar Pacentro en een mooie wandeling bij Abbazia di San Liberatore.

Sulmona

Sulmona is een mooi middeleeuws plaatsje dat gelegen is op een vlakte omringd door heuvels. Dwars door deze stad, die ook de geboortestad was van Ovidius, de grote Romeinse dichter, loopt een aquaduct uit de 13e eeuw.

Het stadje is vooral bekend door de confetti, de gesuikerde amandelen, die traditioneel horen bij het huwelijk en de geboorte. Bij geboorten is de kleur roze voor meisjes en blauw voor jongetjes. Bij een huwelijk worden witte confetti gegeven.

In de ochtend van Eerste Paasdag vindt op het centrale plein, de Piazza Garibaldi, het jaarlijks evenement plaats van ‘La Madonna che scappa in piazza’ oftewel van ‘De Madonna die over het plein rent’, een interessant religieus ritueel, waarbij de wederopstanding van Christus wordt gevierd. Zowel het Maria beeld en degene die haar dragen zijn gekleed in een groene omslagdoek.
In het laatste weekend van juli vindt in Sulmona het paardensteekspel uit de middeleeuwen plaats. Op het plein strijden de ruiters met een lans om de meeste punten te scoren.

Pacentro en Zipline

Pacentro is een van de best geconserveerde middeleeuwse plaatsen van Italië. De huizen lijken opgestapeld tot aan de top waar zich Piazza del Popolo bevindt. Daar staat ook de monumentale 17e-eeuwse fontein en de kerk van Santa Maria Maggiore of della Misericordia, met de zonnewijzer op de portaal. Je kunt hier heerlijk ronddwalen via steile trappen en onder bogen en arcades door. Je ziet prachtige gevels van de adellijke paleizen, met imposante portalen met wapenschilden van de eigenaarsfamilies. Pacentro organiseert op de eerste zondag van september de zigeunerrace, waarbij jonge mensen met blote voeten over een hobbelig pad rennen, beginnend bij Colle Ardinghi tot aan de kerk van de Madonna di Loreto. De prijs is niets meer dan een stuk stof, ter nagedachtenis aan de armoede van vroeger en de rijkdom die een stuk stof zou kunnen geven.

Pacentro

Zipline

In Pacentro is het mogelijk om naar beneden te vliegen via een zipline. Je hangt safe in een harnas en met grote vaart (80 km/uur) suis je naar beneden. Niet je ogen sluiten maar geniet van de omgeving. Je vertrekt op 778 meter boven zeeniveau en komt aan op 665 meter boven zeeniveau. De totale lengte van de zipline is 992 meter. Er zijn geen leeftijdsgrenzen maar je moet minstens 35 kg wegen (en max 130 kg).

Er is een pendeldienst van het Zipline-kantoor (Piazza del Popolo 13 in het centrum van Pacentro) naar het vertrekstation. Terug ga je te voet, je bent dan bijna in het dorp terug.

Voor actuele informatie en reserverig : ziplinemajella.com

Zipline

Abbazia di San Liberatore met wandeling

In Serramonacesca vind je de Abbacia di San Liberatore , een van
de oudste benedictijnse abdijen van Abruzzo, Waarschijnlijk gesticht door Karel de Grote in de negende eeuw.

Op het plein voor deze Abdij begint de wandeling ‘Lungo il fiume della storia’, langs de rivier van de geschiedenis. Tijdens deze wandeling loop je door de kloof van Alento. Het is een prachtige korte wandeling van 1 uur.

Wandeling no 18 Lungo il fiume della storia

De route

Afstanden.

Casa Cologna ->Sulmona 106 km – 1 uur 15 minuten

Sulmona -> Pacentro 6,4 km – 11 minuten

Pacentro -> Abbazia di San Liberatore 61 km – 1 uur

Abbazia -> Casa Cologna 74 km – 1 uur 10 minuten

Casa Cologna vakantie appartementen, B&B, camping en glamping in Abruzzo Italia

Translate »
Open chat
WhatsApp ons
CIAO !