Dagtrip Campo imperatore

Campo Imperatore – Castel del Monte – Rocca Calascio – Santo Stefano di Sessanio

Campo Imperatore

Een mooie dagtocht in de Gran Sasso met de hoogvlakte Campo Imperatore. Deze hoogvlakte heeft een lengte van ruim 15 kilometer en een breedte van 5 kilometer. De gemiddelde hoogte is ongeveer 2000 meter. De hoogste top van de Apennijnen bevindt zich hier, namelijk de Corno Grande.

Campo Imperatore is te bereiken per kabelbaan, vertrekkend vanuit Fonte Cerreto en de tocht omhoog duurt ongeveer 7 minuten. Het is mooier om vanaf Fonte Cerreto gewoon door te rijden en de borden te volgen. De route is ruim 20 km lang en adembenemend mooi. Dit gebied wordt ook wel klein Tibet genoemd. Je zult onderweg kuddes paarden zien, evenals schapen, geiten en koeien.

Op het hoogste punt, daar waar de weg ophoudt, zie je een oud vaal rood gebouw staan, een voormalig hotel. Hier werd In 1943 Benito Mussolini gevangen gehouden tot hij er bevrijd werd door Duitse soldaten.

Op dit punt bevindt zich ook een astronomisch observatorium en een botanische tuin. Vanaf hier zie je Rifugio Duca degli Abruzzi liggen. Ook begint hier een mooie wandeltocht.

Ristoro Mucciante

Als je de weg vervolgt richting Castel del Monte kom je op een gegeven moment bij een splitsing met een houten huisje. Dit is Ristoro Mucciante, binnen zit een slager, je koopt er vlees, arrosticini (schapenvlees) en buiten kun je dit meteen op de klaarstaande bbq leggen. Koop er een lekkere montepulciano rode wijn bij en je bent een bijzondere ervaring rijker!

Castel del Monte

Castel del Monte ligt op 1346 m hoogte.
Het heeft een heel mooi oud gedeelte waar je heerlijk doorheen kunt slenteren. Castel del Monte wordt ook wel de hoofdstad van de herders genoemd omdat hier veel schapenhouderijen zijn. Ze kunnen vanaf hier dan ook gemakkelijk de bergen in waar voldoende voedsel te vinden is voor de schapen.
In dit plaatsje zijn opnames gemaakt voor een film, namelijk voor The American, een Amerikaanse thrillerfilm uit 2010, geregisseerd door de Nederlandse filmregisseur Anton Corbijn. Met o.a. George Clooney en Theckla Reuten.

Rocca Calascio

Rocca Calascio is heel hoog gelegen zodat men vanuit het kasteel overzicht had, en nog steeds heeft, over de Gran Sasso.
Het kasteel stamt uit het jaar 1000. Dichtbij het kasteel staat het
liefelijke kerkje ‘Santa Maria della Pietà’. Gebouwd en gebruikt voor
de herders die hier kwamen met hun schapen.
Foto’s van het kasteel en het kerkje kom je altijd tegen als je iets over
Abruzzo ziet of leest. Het ligt dan ook schitterend mooi, hoog en is
indrukwekkend.
In het gehuchtje net onder het kasteel zijn diverse barretjes, restaurantjes en kunstateliers. Het kasteel is gebruikt voor de filmopname van de film Lady hawk met Michele Pfeiffer en Rutger Hauer.

Hier start ook een wandeling over de bergflank naar Santo Stefano. Op de foto zie je de rode versie, een stuk korter dan de groene. Onder de foto staat de beschrijving van de route.

De route vanaf het kerkje: links aanhouden, je ziet het paadje al van ver. Op einde kom je bij een onverharde weg, die ga je naar links, dan rechts de harde weg op, richting Santo Stefano. Als je Santo Stefano verlaat ga je linksaf, volg de weg, bij een scherpe haarspeldbocht ga je rechtsaf de onverharde weg op. Bij een splitsing kan je rechtsaf naar boven naar het kasteel of linksaf, waardoor je verder naar beneden uitkomt, vlakbij de parkeerplaats. Deze variant is ongeveer 6,5 km, 2 x 1 uur en 15 minuten.

Santo Stefano de Sessanio

Als je doorrijdt naar Santo Stefano di Sessanio dan is het aanzicht van dit oude dorpje al indrukwekkend. De kenmerkende toren is sinds 2020 gerestaureerd. De toren stortte in tijdens de aardbeving van 2009. Santo Stefano stamt uit de middeleeuwen en ligt op 1250 meter hoog. Het ligt tussen de heuvels alsof het daar door iemand
neergelegd is.
De Zweeds/Italiaanse Daniele Kihlgren reed eind jaren 90 op zijn motor dit dorpje binnen. Hij werd er verliefd op en besloot daarom zijn geld te investeren in Santo Stefano. Dit deed hij door panden op te kopen, te restaureren en daarna als hotelkamers te verhuren. Men noemt dit een albergo diffuso. (wijdverspreide hotel) Er zijn 29 verschillende verblijven. Opgeknapt met nieuwe materialen maar nagemaakt van het origineel. Samen met dorpsbewoners wordt dit luxe hotel gerund.

Het dorpje is heel erg mooi, mede door de authentieke smalle
straatjes, kleine doorgangetjes, oude trappen, kleine winkeltjes en het fantastische uitzicht. Als je daar rond kijkt naar de omliggende akkerbouw, dan zijn dat hoofdzakelijk linzenvelden. (lenticchie op z’n Italiaans) Hier staat Santo Stefano di Sessanio om bekend. Mocht je het dorpje bezoeken dan is het aan te bevelen om deze te eten in
een restaurant.

Afstanden:

Casa Cologna -> Campo imperatore 83 km

wandeling op het hoogste punt 5 km, 3 uur

Campo imperatore -> Ristoro Mucciante 12,5 km

Ristoro Mucciante -> Castel del Monte 13 km

Castel del Monte -> Rocca Calascio 11,5 km

Wandeling Rocca Calascio -> Santo Stefano v.v. 2,5 uur

Rocca Calascio -> Santo Stefano 9 km

Santo Stefano -> Casa Cologna 94 km

route campo imperatore - castel del monte - calascio - santo stefano

Terug naar dagtrips

Casa Cologna vakantie appartementen, B&B, camping en glamping in Abruzzo Italia

Translate »
Open chat
WhatsApp ons
CIAO !