NIEUWSBRIEF maand oktober 2022

Recept van de maand

Torta al caffè / Taart met koffiesmaak

Per la base: / Voor de basis:

180 gr di biscotti Oreo / Oreokoekjes
80 gr burro / boter
Per la crema: / voor de creme :
160 gr di yogurt / Yoghurt
180 g di formaggio tipo Philadelphia / smeerkaas zoals Philadelpia
80 g zucchero a velo / poedersuiker
1 bustina di nescafé solubile / 1 zakje of tl oploskoffie
3 foglie di colla di pesce / 3 blaadjes gelatine
70 ml di caffè / koffie
Cioccolato fondente fuso per decorare / gesmolten pure chocolade om te garneren

Bereiding

Smelt de boter in een pan, maak de koekjes heel fijn en meng ze met de warme boter.
Giet dit mengsel op de bodem van een cakevorm van 24 cm en egaliseer goed met de achterkant van een lepel. Laat het in de koelkast afkoelen en opstijven.
Week ondertussen de gelatineblaadjes in een kom met lauw water en zet de koffie klaar.

De creme:

Doe de Philadelphia, poedersuiker, yoghurt en oploskoffie in een kom.
Roer de zachte uitgelekte gelatineblaadjes op in de hete koffie.
Voeg de koffie met de gelatine toe aan de room en klop alles met een mixer op maximale snelheid minimaal 10 minuten goed door.
Verdeel de room over de bodem, strijk goed uit en laat minimaal 6-8 uur in de koelkast staan. Versier met gesmolten chocolade.

Buon Appetito

Torta al caffè / Taart met koffiesmaak

Nieuws van de maand

Seizoen 2022

Het zit er weer op. Seizoen 2022 is ten einde.
Wat was het heerlijk om weer in april te kunnen starten. En wat hebben we een leuk, goed en gezellig seizoen achter de rug.
Ook dit jaar zijn we niet ontkomen aan ongelukjes en zieke gasten. Een gebroken teen en 1 gast die helaas met spoed geopereerd moest worden. Maar gelukkig is het allemaal weer goed gekomen.

Vorige keer schreven we over een storm eind augustus, in september kregen we er weer een over ons heen. En weer ging er een overkapping ,
die we provisorisch gemaakt hadden, plat door de wind. Kortom: de overkappingen moeten opnieuw opgebouwd worden.

Oktober was een maand om niet te vergeten. We vierden met familie en vrienden mijn (Jet) verjaardag in Casa Cologna en dat was een onvergetelijk weekend. Heel bijzonder om een feest te hebben waarbij familie en vrienden naar ons toe kwamen vliegen.
Buiten alle leuke en bijzondere cadeaus die ik mocht ontvangen is er eentje het vermelden waard. Van mijn kinderen ontving ik een geheel
eigen kookboek. Met recepten die overgenomen zijn uit deze nieuwsbrieven. Ik had al eens gedacht om er een E-Book van te maken maar nu kreeg ik een prachtig gedrukt exemplaar!! Het was een onvergetelijk weekend we genieten er nog van na!

De voetbalvrienden die 3 x het seizoen geopend hebben, sloten dit jaar het seizoen af. Het was een sportief weekend. Er werd gevoetbald tegen een team Italianen uit ons dorp en er werd gefietst en gezwommen maar uiteraard ook gegeten, gedronken en gefeest. Een betere afsluiting kon er niet zijn

En met het mooie herfstweer is er nog volop gelegenheid om fijne wandelingen te maken. Wie ons volgt op Facebook of Instagram ziet waarschijnlijk de foto’s wel voorbij komen.

feest bij casa cologna

Stad/streek van de maand

Teramo en Castello della Monica.

Abruzzo is een regio van Italië, en elke regio heeft provincies. Precies andersom dan in Nederland. De provincies van Abruzzo zijn: -L’Aquila (en dit is meteen ook de hoofdstad van Abruzzo) -Chieti – Pescara -Teramo.
De provincies zijn dus ook genoemd naar de hoofdstad van deze provincie.

Wij wonen in de regio Abruzzo, in de provincie Teramo. De stad Teramo ligt ruim 20 minuten rijden van ons vandaan. Het is een levendige stad omdat er veel middelbare scholen zijn en universiteiten. Er wonen ruim 50.000 mensen.

De belangrijkste monumenten van de stad zijn de Duomo en de restanten van het oude amfitheater. Het ommuurde oude gedeelte heeft een leuke winkelstraat en gezellige pleintjes met terrasjes.
De weekmarkt op zaterdag is uitgebreid en leuk om te bezoeken.

Sinds dit voorjaar is het gerestaureerde kasteel ,Castello della Monica, weer open voor publiek. Het kasteel dateert uit 1889 en is ontworpen door de uiteindelijke bewoner, Gennaro della Monica, architect, beeldhouwer en schilder. De toegang naar het kasteel begint met een lange trap. De buitenkant is rijkelijk versierd en maakt daardoor een sprookjesachtige indruk. Binnen (gratis toegankelijk) zijn (nog) maar een aantal ruimtes te bezichtigen. Bij binnenkomst zie je meteen het beeld van een lezende man aan het eind van de gang. De meeste muren van kamers en gangen zijn gedecoreerd met geschilderde motieven en
afbeeldingen.

Er zijn nog diverse trappen, gangen en kamers die niet toegankelijk zijn, hopelijk is dat na de volledige restauratie wel mogelijk. Ben je toch in Teramo dan is dit kasteel zeker de moeite waard. Het is gelegen in het centrum van de stad maar buiten het ommuurde gedeelte.

teramo